16 ноември – световен ден за превенция на ракови заболявания

Тенденцията на заболеваемостта от рак през последните години показва бързо нарастване. Жените до 45 годишна възраст боледуват по-често от рак от мъжете, като след тази възраст картината е обратна, съобщават от регионалната здравна инспекция. България стои в средни позиции по отношение на онкологичната заболеваемост в света. С най-високи стойности е тя в областите с най-голяма индустриализация и урбанизация – Пловдив, София, Варна.

При всеки тумор има етап на т.нар. локално (местно) развитие, когато той не е дал метастази. Лечебният ефект в този стадий е 100%. При напредналите в развитието си тумори лечението е нискоефективно и изисква голям арсенал от лечебни подходи с голяма себестойност. Ето защо борбата с рака трябва да се насочи към откриване и лекуване на ранните стадии на злокачествените заболявания, на профилактиката им и на т.нар. предракови състояния (преканцерози).

Профилактика на рака трябва да бъде насочена в две направления. Първична профилактика – напълно отстраняване или намаляване концентрацията на канцерогенни вещества в околната среда, както и ограничаване контакта на хората с тях. Една голяма група от канцерогените са химически – около 2000 вещества от различни производства, селскостопански отрови, някои синтетични бои и химикали и много други, които замърсяват въздуха, водата и почвата и чрез тях – храните. Рисковите фактори, които трябва да са обект на първични профилактични мероприятия са тютюнопушене, алкохол, хранене, радиация, слънчева светлина, професионални вредности, замърсяване на водата и въздуха, генетични фактори.

Вторична профилактика е свързана с активно откриване и лечение на предраковите заболявания. Основно значение тук имат профилактичните прегледи и самонаблюдението.

При жените най-честите ракови локализации са: гърдата – 1/4 от тоталната заболевемост; кожа; шийка и тяло на матката и яйчници. Следват: стомах и дебело черво. Това показва, че основният онкологичен проблем при жените са половите органи. Тук може да се постигне много добра ранна откриваемост при редовни профилактични прегледи, поне веднъж годишно при специалисти онколози – мамолог и гинеколог, както и самонаблюдение.

При мъжете най-честите ракови локализации са: бял дроб; простата. Първичната профилактика на практика при мъжете е насочена към борба с тютюнопушенето, оформяне на рискови групи; хронични бронхити др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *