Гласът на петричани: Историята на едно вековно дърво в Петрич

На имейл адреса на нашата медия постъпи въпрос от жител на община Петрич: Чии са вековните дървета? И кой трябва да се грижи за тях?

Изключително интересни въпроси и извън нашумялата и основна тема за местните избори в голяма част от медийното пространство в последно време.

Потърсихме информация и ето какво открихме:
Законът за биологичното разнообразие разпорежда: отделни вековни или забележителни дървета във или извън населените места се обявяват за защитени, съгласувано с физическото или юридическото лице – собственик на имота, в който се намира дървото. Директорът на съответната регионална инспекция по околната среда и водите и лицето по ал. 1 подписват протокол, в който се посочват местонахождението и характеристиките на дървото – вид, възраст, височина и други особености, неговото състояние и необходимите поддържащи мерки, както и задълженията на собственика за опазване на обекта.
По-нататък според Закона “собствениците на дървета, обявени за защитени, са длъжни:
– да ги опазват от унищожаване или увреждане;
– да уведомяват съответната регионална инспекция по околната среда и водите за настъпили промени в състоянието на обекта;
– да съгласуват със съответната регионална инспекция по околната среда и водите дейностите, необходими за поддържане или възстановяване състоянието на обекта;
– да осигуряват достъп на представители на регионалната инспекция по околната среда и водите до имота за извършване на проверки по състоянието на защитените дървета;
– забраняват се дейности, водещи до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата, обявени за защитени.”

Сигнали за нередности се подават към Регионалните инспекции по околна среда и водите.
А глобите за увреждане, унищожаване или влошаване на състоянието на защитени дървета, според Закона за биологичното разнообразие са от 100 до 5000 лева за физически лица и от 500 до 10 000 лева за юридически лица и еднолични търговци.
На територията на град Петрич със заповед №1857 от 29.07.1961г. бр. – на Държавен вестник е обявен за Вековно дърво Чинар известен още като „Дом на щъркела“ на адрес ул. „Свобода“ №1

Информация за вековно дърво в Петрич, известно още като „Дом на щъркела“ на адрес ул. „Свобода“ №1

Независимо от тяхното местонахождение вековните дървета са преди всичко исторически източник, който дава богата и нагледна информация за величието и видовото разнообразие на българската гора допреди няколко столетия.
Съвсем не без значение е и обстоятелството, че вековните дървета, макар и като отделни екземпляри, с красотата на своята корона и внушителните размери на диаметър и височина, са обект на естетическа наслада и обект на творчеството на художници и фотографи. За голямо съжаление вековното дърво в Петрич, макар и обявен за защитен, са напълно занемарени.

И днес ние питаме: Кой се грижи за неговото оцеляване, липсват наложителните огради около него и информационни табла с данни за дървесен вид, възраст, диаметър и височина?

Стигам до заключението, че и в нашата община на вековните дървета се гледат като на ненужна допълнителна тежест и не им обръщат никакво внимание. Още по-лошо е положението в момента в Петрич, защото повече от месец дървото свети, накичено с лампички прилича на една огромна “вековна” реклама!

Трябва ли по този начин да се потъпква богатството, с което разполагаме? Някой от Вас ще си кажат “голяма работа”, “красиво е” и т.н., така е, съгласна съм, но мястото на лампичките не е върху това дърво! Винаги има алтернативи и красиви начини, които да помогнат в този случай за да не се вреди на природата. Мисля, че всеки един от Вас помни това дърво от детските си години, свързва го с позитивни спомени. Нека и нашите деца натрупат такива спомени и да се научат да ценят природата!

Ако за отделните институции безразличието към вековните дървета донякъде може да се обясни с липсата на елементарна екологична и ботаническа (да не употребявам термина “дендрологична”) просветеност, то недопустимо е липсата на реакция на отговорните институции съгласно Закона.

Трябва ли ние гражданите да информираме регионалните дирекции по опазване на околната среда и водите за необходимата взискателност, която трябва да проявяват институциите имащи грижа и ангажимент за вековните дървета? Отговорите оставям на Вас!

С цел да чуем мнението на петричани, създадохме анкета под този текст. Гласувайте!!

Един коментар за “Гласът на петричани: Историята на едно вековно дърво в Петрич

  • ноември 12, 2019 в 10:53
    Permalink

    Дървото може да бъде накичено ,без да се наранява!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *