Начало Новини На този ден: Героят от Дойран печели световна слава

На този ден: Героят от Дойран печели световна слава

Заради ген. Владимир Вазов англичаните свалят знамената си.

Генерал Владимир Вазов е роден на 14 май 1868 г. в Сопот. Той е един от най-бляскавите български военачалници. Брат е на народния поет Иван Вазов и на генерал Георги Вазов. Когато през 1885г. избухва Сръбско-българската война, едва 17-годишен, се явява пред наборната комисия, иска да бъде изпратен на фронта. Поради възрастта и поради това, че четирима от братята му вече са записани, не е приет, но твърдо решава да се посвети на военното дело. Участва в Балканската и Междусъюзническата война. През Първата световна война показва целия си талант на командир, най-вече в битката при Дойран.

На 16 септември 1918 частите на Антантата започват масирано настъпление срещу Дойранската позиция. Тя е защитаване от Девета плевенска дивизия. Срещу българите са изстреляни 350 000 снаряда, включително и газови, но фортификациите на генерал Вазов пак си казват думата - даваме 9 убити и 40 ранени. В 5.00 ч. на 18 септември три английски и една гръцка дивизия тръгват в атака. В този момент 220 артилерийски дула започват да бълват огън. Следва яростна контраатака на нож от българските войници

Противникът е спрян и обърнат в бягство, което скоро обхваща целия Дойрански фронт. На бойното поле остават повече от 10 000 трупа в британски униформи. При втората атака са унищожени над 10 000 гръцки войници. Останалите живи отстъпват панически.През 1936 г. организацията "Британски легион" провежда тържества в чест на победата на съглашенските войски през Първата световна война. Единствен поканен от противниковата страна (Тройният съюз) е българският генерал от запаса Владимир Вазов. Посрещнат е на гара Виктория в Лондон от кмета на столицата. Настанен е в замъка на лорд Харболи, където е отсядал Наполеон. На парада участвали 3000 запасни воини и 200 знамена. При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва: "Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят при Дойран!".

Добави Коментар

Top